a panel konyhabútor története

Magyarországon közel 788 ezer lakás található panelépületben, ezekben él a lakosság ötöde. Gondoljunk csak bele ebbe az időbe mennyi panel konyhabútor fordult meg a piacon.

Konyhabútor akciós áron

A panelház vagy panelépület előre gyártott vasbeton elemekből készült épülettömb. Magassága Magyarországon átlagosan 20-30 méter. Jellemzően a lakótelepek többemeletes lakótömbjeit építették ezzel a technológiával, de épültek ilyen módon szállodák és irodaházak is. 20. században után kialakult lakáshiányt ezzel a viszonylag gyors és olcsó építési technológiával tudták csökkenteni.

Foglaljon időpontot

 

A panel konyhabútor története

Magyarországon az első kísérleti jellegű panelház 1959-ben épült fel. A döntést hosszas lakáspiaci és városszerkezeti elemzés előzte meg, és természetesen figyelembe vették az ország rendelkezésre álló anyagi forrásait is. Ennek keretében három házgyár építését határozták el.

Ezekben a korai házgyárakban készültek az 1960-as évek Magyarországára jellemző vakolt falú, 4-5 emeletes, 1-3 lépcsőházas, zömmel faltömbös blokkelemekből összeállított pont- és szalagházak elemei. Elsőként Győrben és a fővárosi Lágymányosi lakótelepen, később többek között a József Attila-lakótelepen is. Bennük a lakások többségében kétszobásak, átlagosan 53-55 négyzetméter alapterületűek, és korukból adódóan jelenleg ezek szorulnak rá legjobban a felújításra.

Az 1970-es évektől a fokozódó demográfiai nyomás és ezzel összefüggésben a várhatóan bekövetkező komolyabb lakáshiány újabb lépés megtételére ösztönözte az embereket. Ennek következtében számos új házgyár épült, amelyekben már a modernebb, nagyobb teherbírású, nagypaneles lapokat gyártották. Praktikus okokból a kiegészítő szerkezetek például: erkélyek és loggiák, liftaknák, gépészeti aknák.

 

Visszahívást kérek

De ki gyárt le ennyi panel konyhabútor elemet?

A végén már a lakások konyhabútorai és beépített szekrényei is a házgyárakban készültek. A kellő létszámú szakemberbrigádok optimálisan összehangolt együttműködésének eredményeként, alapozással és fogadószinttel együtt egy 30 lakásos épületet átlagosan nagyjából 4 hónap alatt el lehetett készíteni.

Az ekkor épült panelházaknak a legrosszabb a társadalmi megítélése, mivel a tömegtermelés és a szűkös határidők minden áron való teljesítése sokszor a minőség rovására ment, illetve többségében 8-10 emeletes tömbök épültek, ami miatt zsúfoltság alakult ki, és ez rontotta az emberek közérzetét.

Ebben az időszakban kezdődött a legnagyobb magyar lakótelepek építése például Békásmegyer, Újpest, Újpalota. A legtöbb lakást, szám szerint 93905 darabot 1976-ban adták át. A nagy panelosítási hullám lezajlása után az 1980-as években folytatódott a több ütemben készülő nagy lakótelepek építése.

Az utolsó évtizedében sokkal szerényebb méretű épületeket terveztek, és a kivitelezés színvonala is jelentősen javult. Több lett a tágasabb, három szobás lakás, illetve jobban odafigyeltek a lakókörnyezet minőségére is.

Sok esetben a sivár lapostető helyett nyeregtető került a tömbházakra, ami jelentősen javította az esztétikai kinézetüket például: Káposztásmegyeri lakótelep.

 

Hogyan is adták el a panel konyhabútor elemeket?

Először is megfelelő magyarázatot adtak, hogy belépve egy panellakásba, mi célt szolgált az úgynevezett magas szekrény. Ez a beépített szekrény alkalmas volt a téli nyári ruhaváltás tárolására. Ahhoz képest, hogy a konyha kicsi volt- a folyosóról egy beépített szekrényt alakítottak ki. Ez volt a kamra- ennek a szekrénynek saját szellőző rendszere volt.

A panel konyhabútor típus konyha volt- ekkor kezdték a bútorokat nagytételben széria bútorként forgalmazni. Manapság is kaphatóak ilyen konyhák, amik természetesen bővíthetőek elemekkel.

A panelépítés harminc éve alatt közel 788 000 panellakás épült fel, amik meghatározzák a magyarországi nagyvárosok és iparvárosok képét 1971 és 2009 között létezett a szociálpolitikai támogatási rendszer ismertebb nevén a „Szocpol, amely a gyerek(ek)et vállaló családok önálló lakhatáshoz jutását segítette vissza nem térítendő támogatás formájában. 1986-ig célzottan csak lakótelepi panellakásokra lehetett igényelni.

 

Érdekességek

Az ország legnagyobb panelelemekből épült lakóháza, a Faluház Budapesten, Óbudán, a Flórián tér nyugati szélén áll. Az 1970-ben épült, 315 méter hosszú, 14 lépcsőházas szalagház 886 lakásában megközelítőleg háromezren élnek. A legkisebb panelház Újszegeden található. A 32 nm alapterületű, földszintes épület 1974-ben készült.

A legmagasabb hazai panelépület az 1976-2016 között állt Pécsi magasház volt. A 25 emeletén 250 lakás kapott helyet. A hibás építési technológia miatt 1989-ben kiürítették. Ezt követően a folyamatosan pusztuló torony bekerült a Guinness Rekordok Könyvebe is Közép-Európa legmagasabb lakatlan épületeként. Ez 80 méter magasságot jelent.

 


Várjuk Önt is szeretettel egy tervezésre!

Vegye igénybe tanácsadóink szakszerű munkáját…

…praktikusan segítenek megtervezi konyhabútorát. Cégünk tervezői csapata készséggel áll rendelkezésére, hogy válaszoljon kérdéseire. Szívesen segítenek Önnek kiválasztani a konyha projektjéhez legmegfelelőbb szekrényeket és kiegészítőket

Ha felkeltettük érdeklődését, egyeztessünk időpontot díjmentes látványtervezésre és ajánlat készítésre


EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

AJÁNLOTT CIKKEK MÉG: