Milyen egy igazi rusztikus konyhabútor?

Milyen egy igazi rusztikus konyhabútor? Nézzük kicsit távolabbról… azaz milyen a rusztikus konyha? Otthonos, meleg, meghitt, házi sütemények, fokhagymafonatok és szárított gyógynövénycsokrok illatával. Sok fa, világos, barátságos színek, természetes anyagok és lélekkel rendelkező tárgyak. Egy ilyen enteriőr ideális azok számára, akik hagyományos, barátságos berendezésről álmodnak, amely a bájos vidéki házikók emlékeit idézi fel.

Konyhabútor akciós áron

Rusztikus konyhabútor – hogyan válasszunk?

A rusztikus konyhában fontos szerepet játszanak a fabútorok. Érdemes észben tartani, hogy minél igénytelenebbek legyenek, kidolgozott, dekoratív elemek nélkül. Elfogadhatóak azonban a vaskos szerelvények és a népi motívumok.

Foglaljon időpontot

Ha természetes színű fából készült bútorokat választ, törekedjen arra, hogy a felületük nyers legyen, tele festői repedésekkel, gyűrűkkel és csomókkal. A legjobb, ha világos, akkor tűnik a legotthonosabbnak. A bútorok mahagóni, dió vagy rózsafa festése azonban elfogadható. A konyhaszekrények teteje? Választás kérdése, lehet fa vagy kő. A bútorokon kívül a konyha egyéb burkolatai is nagyon fontosak, például az ajtó- és ablakkeretek, valamint abszolút rusztikus, dekoratív mennyezeti gerendák.

A stilizált kiegészítőket is szívesen látjuk, egy bájos, fokhagymafonatokkal díszített motorháztető, egy antik öntöttvas tűzhely vagy egy régi csempekonyha, amelyet például kényelmes munkalapnak alakítottak át. Érdemes megemlíteni, hogy a rusztikus konyha szigettel nagyon népszerű. Egy ilyen megoldás azonban csak tágas belső terekben ajánlott.

 

Rusztikus fehér konyha

Lehet egy rusztikus konyha fehér? Természetesen! De a szabályok hasonlóak, mint a természetes, fából készült konyhák esetében. Minél kevesebb díszítő motívum van a szekrényfrontokon, annál jobb! Ha fehér rusztikus bútorokat szeretne, válasszon fából készült munkalapokat, hogy kiegyensúlyozza a belső tér színvilágát.

A réz, bádog és öntöttvas kiegészítők, például edények, szaggatók és lámpák szintén fantasztikusan működnek egy fehér rusztikus konyhában. Érdemes megemlíteni, hogy egy ilyen típusú esztétikájú konyhában tökéletes hangsúlyt fog jelenteni egy korhű, népi szekrény üvegajtókkal. A stílus feldobása érdekében annak kis ablakaira csipkét imitáló áttört tapétát ragaszthat.

Visszahívást kérek

 

Színes rusztikus konyha

Egy rusztikus konyhában a fa és a természetes anyagok kell, hogy uralkodjanak, de ha szereti a színeket, semmi akadálya, hogy azt is behozza a konyhába! Érdemes észben tartani, hogy a rusztikus stílus többek között a fehér és a földszíneket is jelenti. Ezért a narancssárgák, a sárgák, a finom barnák és a bézs színűek remekül mutatnak a falakon.

Ezeken kívül gyakori az erős színpaletta is, ahol az intenzív zöld árnyalatok vagy az erős kékek vezetnek. De a színes falaknál többről van szó! Egy rusztikus konyhába például jól illene egy kékre festett, dekoratív karcolással szándékosan öregített faasztal. A pipacsszínű függönyök, egy élénksárga terítő vagy egy csokor sokszínű vadvirág szintén szemet gyönyörködtető lesz.

 

Rusztikus konyha fekete csempével

Általában azt mondják, hogy a rusztikus konyhába a legjobb a maratott, fehér, fényes textúrájú csempe. Olyan csempe, amely a régi cserépkályhák kivitelére emlékeztet. De miért ne menjünk egy kicsit vadabbra, és javasoljunk egy másik, határozottabb színváltozatot? Mint kiderült, egy rusztikus konyha ebben a változatban is jól érzi majd magát!

Tehát ha a kontrasztos kombinációk rajongója, kísértésbe eshet egy rusztikus konyhában az intenzívebb színű csempék iránt. A téglalap alakú fényes elemeket például két konyhaszekrénysor közé lehet fektetni. Más fekete akcentusok, például edények, dekorációk vagy akár szekrényalkatrészek is tökéletesen illeszkednek majd.

 

Rusztikus konyhabútor – milyen anyagokból?

Egy rusztikus konyhában nemcsak a fa, hanem más, az idilli konvencióra jellemző anyagok is fantasztikusan működnek. Ilyen lehet például a fonott, a rattan vagy az agyag.

Emellett érdemes stilizált szerelvényekre, sárgaréz csaptelepekre, népi mintákkal díszített porcelán mosogatókra vagy szabálytalan alakú kőtálakat imitáló mosogatókra fogadni. Mindezek mellett puha szövetek tengerét kell meghívni az elrendezésbe, színes applikációkkal díszített futók, gyapjúpárnák, csipkés ágytakarók vagy vászonfüggönyök.

A kézművesség szerelmesei kísértést érezhetnek egy horgolt terítő, egy szalvétakészlet elkészítésére, vagy egy helyi minta hímzésére egy párnahuzatra. Ugyanakkor ne feledje, hogy az anyagok legyenek a lehető legtermészetesebbek! Nincs helye az olyan mesterséges szálaknak, mint a polipropilén vagy az olefin.

 

Rusztikus konyha – milyen kivitelben?

A fából készült befejezések mellett az olyan anyagok, mint a tégla és a kő nagyon gyakoriak a rusztikus konyhákban. Ezért a kőkandallók vagy a téglaoszlopok itt nem meglepőek. Ez utóbbi eredeti, vörös tónusú vagy kifehérített, finom felületével gyönyörködtetheti a szemet. Emellett érdemes odafigyelni a rusztikus esztétikájú falakra is, amelyek gyakran szándékosan dörzsöltek, egyenetlenek és érdesek.

Hasonló hatást érhetünk el, ha a vakolatot söprő, félköríves mozdulatokkal hordjuk fel a falakra. A konyha padlóját viszont földszínű csempékkel vagy speciális, kőlapokat imitáló terrakotta csempékkel kell díszíteni.

 

Rusztikus konyhabútor kiegészítők

A rusztikus stílus jellegzetes kiegészítői általában a lengyel falvakból felidézett régi, idilli életmódra utalnak. Ezért lehetnek régi lélekkel rendelkező vasalók, fa orsók, öntöttvas szaggatók, kőedényhordók, bádog tejeskannák, régi vajas korsók vagy bájos zománcozott edények. Hasonló ékszerek kerülhetnek az ablakpárkányokra, a konyhai polcokra vagy a munkalapokra.

A konyha falán egy régi kakukkos óra vagy az idill trendre utaló olajfestmény szépen mutat majd. Ne feledkezzen meg a fűszernövényekről sem! Tegyen csokrokat szárított növényekből az ereszre, és állítson ki élő, robusztus példányokat, például szeretetvirágot, mentát vagy majoránnát dekoratív porceláncserepekben.

Hogy sötétedés után barátságos melegséget kölcsönözzön konyhájának, választhatja a pislákoló gyertyafényt. Zárja a táncoló lángokat évszázados gyertyatartókba vagy üvegedényekbe. A hangulatos paraffinlámpák itt is jól működnek.

 


Várjuk Önt is szeretettel egy tervezésre!

Vegye igénybe tanácsadóink szakszerű munkáját…

…praktikusan segítenek megtervezi konyhabútorát. Cégünk tervezői csapata készséggel áll rendelkezésére, hogy válaszoljon kérdéseire. Szívesen segítenek Önnek kiválasztani a konyha projektjéhez legmegfelelőbb szekrényeket és kiegészítőket

Ha felkeltettük érdeklődését, egyeztessünk időpontot díjmentes látványtervezésre és ajánlat készítésre


 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

AJÁNLOTT CIKKEK MÉG: