Ismerje meg az U alakú konyhabútor előnyeit és hátrányait

Hozza ki a legtöbbet ebből a rugalmas elrendezésből, amely sokféle szobaformához és -mérethez használható. Az U alakú konyhabútor, amelyet néha C-alakú konyhának is neveznek, három egymás melletti szekrényfalon rendelkezik munkaterülettel, egy nyitott véggel a hozzáférés érdekében. Egy kis U-alakú konyhában a szemben lévő szekrénysorok gyakorlatilag konyhai elrendezéssé válnak, de az egyik végük le van zárva.

Konyhabútor akciós áron

Ez a gálya formátum nagyobb konyhákban is működik, bár ha a szemben lévő szekrénysorok túl messze vannak egymástól, ez csökkentheti a konyha hatékonyságát. Az U-alakú elrendezés a megfelelő választás az Ön konyhája számára – és ha igen, hogyan tudja a lehető legjobban kihasználni?

Foglaljon időpontot

 

Ismerje meg az U alakú konyhabútor előnyeit és hátrányait

Általában az U-alakú konyhák sok tároló- és munkafelületet biztosítanak. Emellett nagyon biztonságosak is, mivel csak egy bejáratuk van, és nincs átmenő forgalom.

Ez utóbbi azonban azt is jelenti, hogy a kis U alakú konyhabútor elrendezéseken belül egyszerre csak egy szakácsnak juthat hely. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az U-alakú elrendezések általában drágábbak, mint mások, például a gálya- vagy L-alakú kialakítások, mivel több szekrényt és munkalapot igényelnek a további szekrényfutás miatt.

 

Tervezze meg az U alakú konyhabútor elrendezését

Az U-alakú konyhában a szekrények hossza nagyjából azonos lehet, vagy változhat; mindkét esetben van lehetőség a rugalmasságra a kialakításon belül. Ha minden fal azonos hosszúságú, a tervezés kiindulópontja általában attól függ, hogy hol helyezkednek el az ablakok.

Visszahívást kérek

Ha az egyik falon van ablak, akkor általában ezt a futást javasoljuk a mosogató számára. Egy ablak nem csak természetes fényt biztosít a mosogatáshoz, de ott van a romantikus gondolat is, hogy mosogatás közben kifelé nézhet. Ez persze nagyban függ a kilátástól.

 

A mosogató és a főzőlap elhelyezése

Ha a mosogató egy U alakú konyhabútor elrendezés középső futamában helyezkedik el, akkor a tűzhelye a másik futamok bármelyikén elhelyezkedhet. Ha azonban ez a két futam különböző hosszúságú, akkor általában a hosszabb falon helyezik el a tűzhelyet, hogy mindkét oldalon több hely legyen.

Eközben, ha a mosogató a középsőtől eltérő futamon van, mint a képen látható, akkor megpróbálnánk biztosítani a munkalap folyamatos áramlását ettől a ponttól kezdve, és az U köré. Ha tehát magas szekrényeket foglalna magában, akkor ez azt jelentené, hogy a szekrénysor legtávolabbi végében helyezné el őket együtt.

Ez a szándékos távolságtartás biztosítja, hogy a pult nem szakad meg, és a konyha funkcionalitása konyhai elrendezés formájában nem sérül.

 

Alkalmazzon szimmetriát – U alakú konyhabútor

Az U alakú konyhabútor lehetőséget nyújt a szimmetriára a kialakításon belül, amennyiben ez nem veszélyezteti a konyha használhatóságát. Bár ez nem elengedhetetlen, sok lakástulajdonos értékeli a szimmetriát az így létrejövő tiszta és kiegyensúlyozott esztétika miatt.

Általában egy készüléket, például egy sütőt vagy egy túlméretezett szagelszívót választanánk a középső szakasz középpontjába, ahogy a képen látható. Ezután kifelé haladunk, a bútorokat és a készülékeket ennek megfelelően alkalmazzuk.

Természetesen eltérhet a szimmetrikus elrendezéstől, akár azért, mert úgy gondolja, hogy jobban mutat a térben, akár azért, mert a szoba szerkezete ezt diktálja; például ha egy ajtó vagy ablak megszakítja az egyik futamot.

 

Rejtse el a kevésbé szerethető funkciókat

Az U alakú konyhákat úgy is meg lehet tervezni, hogy a kevésbé vonzó konyhai alkatrészeket és készülékeket elrejtsék a szekrények mögött. Az előrelátó tervezéssel ezek eltakarhatók a szem elől.

Ez különösen előnyös egy nyitott alapterületű konyhában. Ebben a konyhában a készülékek a szekrényfrontok mögött rejtőznek.

 

U alakú konyhabútor – Maximálja a hatékony munkaterületet

Bármilyen méretű is legyen, egy jól megtervezett U-alakú konyha kialakítása biztosítja, hogy a szekrények és a készülékek között csak korlátozott számú lépcsőre van szükség. Ez sokkal biztonságosabbá teszi a konyhát főzés közben, különösen, ha mások is jelen vannak.

Ezenkívül a bőséges pult- és tárolóhely azt jelenti, hogy minden elérhető közelségben van, és használat után könnyen rendbe lehet rakni, hogy a konyha tiszta és rendezetlen maradjon.

 

A sarokba épített tároló

Mint említettük, az U alakú konyha egyik nagy előnye, hogy három szekrénysorral rendelkezik, ami bőséges lehetőséget biztosít a tárolásra. Ennek ellenére egy tipikus U-alakú konyhában a két sarok jelentős helyet foglal el a padlón.

Az ergonómiailag megfelelő kialakítás érdekében tehát fontos, hogy speciális konyhasarki megoldást válasszon, például egy praktikus forgókosarat. Ezek kihasználják a sarokszekrényekben lévő, egyébként holt teret. E lehetőségek nélkül elveszítené ezt a helyet, vagy a szekrények hátsó része rendkívül nehezen lenne hozzáférhető.

 

Félsziget hozzáadása

A kis U alakú konyhák korlátozóak lehetnek, különösen, ha nincs hely asztalnak és székeknek. Néha azonban lehetséges az U-alakot úgy kialakítani, hogy az egyik láb a szabad térbe nyúlik, még akkor is, ha ez egy fal lebontását jelenti.

Így ugyan elveszítené a felső szekrényeket, de az alsó szekrényekből egy rendkívül hatékony konyhai félszigetet alakíthatna ki. Székeket adhatna hozzá, hogy a tér még társaságiasabbá váljon, és hasznos platformot kínálna étkezéshez, munkához vagy társasági élethez. Alternatívaként a mosogatót vagy a tűzhelyet is elhelyezheti ezen a területen.

A félsziget nagyszerű lehet a nyitott terekben, és fizikai elválasztást kínál a konyha és a nappali között, amire sok lakástulajdonos vágyik.

 

Helyet a szigetnek

Általában sokkal nagyobb helyre van szüksége, ha egy szigetet szeretne beépíteni ebbe az elrendezésbe. Ökölszabályként az U-alakú, szigettel ellátott konyhákhoz általában minden oldalon legalább 91 cm járható területre van szükség a szekrények és a sziget munkalapja között.

Mivel a sziget körüli szekrények több mint 60cm mélyek, és mivel a szigetek általában 90-120 cm mélyek, ez azt jelenti, hogy a helyiségnek legalább 4,26 méter szélesnek kell lennie. Hajlamosak vagyunk arra, hogy ennél az elrendezésnél legalább 4,26 méter szélességű helyiséget javasoljunk, hogy a sziget körül optimális távolságot biztosítsunk.

Összehasonlításképpen, egy nyitott terű helyiség esetében a mélységnek legalább kb 3 méternek kell lennie. Ebben az esetben egy hosszú hátsó fal lenne, két rövid szárnnyal, amelyek az U alakot alkotják, és a konyhaszigetet a kettő között. Általában az egyik rövidebb szárny tartalmazná a magas házakat, a hosszú hátsó fal pedig a mosogatót vagy a tűzhelyet, a másik pedig a szigetet.

Az ablakok elhelyezkedésétől függően a másik oldalon lévő rövidebb szekrénysor gyakran további pultfelületet biztosít a kisgépek, például kenyérpirítók, turmixgépek és kávéfőzők számára.

 

Gondolkodjon a görbékről

Egyes ügyfelek négyszögletes élek helyett inkább íveket kérnek a konyha belső sarkaihoz. Az ívelt sarkok hatékonyan teremtenek stílusos, áramló dizájnt, és nagyszerűen lágyítják a konyha megjelenését. A fő hátrányuk a tárolóhely csökkenése és sokkal drágább megoldás.

A legtöbb ívelt egység nem folytatódik teljesen a konyha sarkaiban, ami csökkenti a hozzáférést és a tér kihasználását. Ez nem feltétlenül jelent problémát a nagyobb U-alakú konyhákban, de kisebb terek tervezésénél érdemes figyelembe venni.

 

Szabja a formát a térhez

Az U-alakú konyhák egyik legfontosabb tulajdonsága a nagyvonalú pultfelület és tárolóhely mellett, hogy a tervezésük során nagy a rugalmassági lehetőség.

A kis helyiségektől a nagy terekig, vagy U-alakú sziget vagy félsziget, számos variáció és lehetőség van arra, hogy mit érhet el ezzel az elrendezéssel. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel olyan U-alakú konyhát tervezhet, amely megfelel Önnek és megfelel a rendelkezésre álló helynek.

 


Várjuk Önt is szeretettel egy tervezésre!

Vegye igénybe tanácsadóink szakszerű munkáját…

…praktikusan segítenek megtervezi konyhabútorát. Cégünk tervezői csapata készséggel áll rendelkezésére, hogy válaszoljon kérdéseire. Szívesen segítenek Önnek kiválasztani a konyha projektjéhez legmegfelelőbb szekrényeket és kiegészítőket

Ha felkeltettük érdeklődését, egyeztessünk időpontot díjmentes látványtervezésre és ajánlat készítésre


 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

AJÁNLOTT CIKKEK MÉG: