Sámli, Stocki, Hokedli, avagy milyenek a mai modern konyhai székek? Ha a Hokedli vagy a Stocki szót halljuk sokak azt sem tudják miről van szó.

Sámli, Stocki, Hokedli, avagy milyenek a mai modern konyhai székek? Ha a Hokedli vagy a Stocki szót halljuk sokak azt sem tudják miről van szó. Pedig a 70 as években nem nagyon volt olyan konyha, ahol ne lehetett volna megtalálni ezekből egyet. Ezek a konyha székek egytől egyik keményfából készültek kárpitozás nélkül. Abban az időben ez volt a praktikus.

Konyhabútor akciós áron

A 80-as 90-es években kezdek el foglalkozni a gyártók, hogy ne csak fából, hanem kárpit anyag is legyen az aktuális széknek. Ez fokozták mikor az ülőfelülete és a háttámlája is kárpitozva volt. Rengeteg kárpit anyagokat hoztak be Magyarországra ebben az időben.

Foglaljon időpontot

Konyhai székek ülőfelületének és háttámlájának az anyagigénye 1 méter alatt van. Felmerült így a lehetőség, hogy komfortosabbá tegyék a konyhaasztalnál eltöltött időt.

 

A konyhai székek anyagai

Nem véletlen hogy sok esetben használnak jacqard, mikroplüsss, vagy különböző inpregnált anyagokat székek ülésein. Fa felült borítására 3-5 cm vastag szivacsot használták és ezt vonták be anyaggal. Ezek az anyagok természetes és szintetikus alapanyagot egyaránt tartalmaztak. Szintetikus alapanyagoknak hála könnyebb sokszor a szennyeződés eltávolítása.

Mai napig az internet is tele van olyan cégekkel akik előnybe részesítik a levehető kárpit szövetet. Ezek már sokszor „fillérekből” megvan és esetenként ha remek állapotban van a szivacs a konyhai széken, akkor remekül feldobhatja- megváltoztatja a konyha összhangját.

 

Visszahívást kérek

Konyhai székek ergonómiája

  • Egy étkezőasztal átlagosan 75 cm magas, hozzá a szék ülésmagassága 45 cm. Különbség 30 cm álltalában.
  • Konyhapult/sziget magasság általában 90 cm, félmagas bárszék ülésmagassága általában 63 cm. Különbség: 27 cm.
  • Bárpult magasság általában 120 cm, magas bárszék ülésmagassága 90 cm. Különbség: 30 cm.

Tehát ha nem szabvány szerinti asztal magasságot használsz mondjuk egy bárpult esetén, akkor az ülőmagasság és asztalmagasság közötti 30 cm-es különbséget figyelembe véve tudni fogod, milyen magas székre lesz szükséged.

 

Ki ne hallott volna a Thonet székekről?

Manapság, ha azt a szót említik, hogy Thonet általában valami stílbútor jut az emberek eszébe. Nos erről szeretnék egy kicsit mesélni. A régi időkbe 1800 években honnan is indul el ez a név? Mitől olyan ellenállhatatlan ez a név?

Michael Thonett egy német asztalos volt technikai újító, formatervező:

  • Fa hajlításával 1830-ban kezdett foglalkozni, kísérletezni. Kísérletezésének elején a szék alkatrészeinek gyártásával próbálkozott. Furnérlemezeket ragasztott össze és ennek a gőzölésével hajlította meg az alkatrészeket. Hamarosan támlaszékeket kanapékat gyártott.
  • 1841-ben koblenzi kiállításon Metternich császár felfigyelt munkásságára és Bécsbe hívta biztosítva ezzel a férfi munkásságát. Megkapta a lehetőséget, hogy a császári udvarnak dolgozhasson.
    Franz List bútorgyárában dolgozott előszőr, ahol olcsó bútorok készítésével foglalkozott. Megismerkedett Desvignes angol építésszel aki a Liechtensteini palota átépítésével foglalkozott. Nagyon megtetszett Thonet munkái, amit későbbiek folyamán a palotába felhasználtak.
  • 1850 -ben híres széke bécsi Daum kávéház részére készült majd ezt a szék típusból 400 darabot Pestre szállítottak. Ez döntő lépés volt, mert a kézműves szék innentől kezdve átállt nagyüzemű sorozatgyártásra.
  • 1951-ben Londoni Világkiállításon nagy sikert aratott bronzérmet nyert, innentől a világ megismerte a Thonet nevet.
  • 1853-ban öt fiára ruházta át cégét ami akkoriban már 47 főt foglalkoztatott. Bécsben az új cég neve : Gebrüder Thonet. Ekkor látták el először a bútorokat papírcimkével, és beégették a cégjelzést, ami alapján a bútorok datálhatóak lettek. Hamarosan bővült üzletük Bécsben, Pesten, Berlinben, Hamburgban, Párizsban, Londonban.1871 ig haláláig közel 4 millió darab széket adtak el, majd exportálták a világ minden tájára.19 században folyamatosan alakultak cégek akik már ezzel a technológiával dolgoztak.

 

Hajlított fából készült bútor feltalálásának jelentősége bizonyítja

…hogy a modrn formatervezésnek igenis van jelentősége. Magyarországon Kozma Lajos, Kaesz Gyula is foglalkozott hajlított bútorokkal. Thonet ház 1888-ban Lechner Ödön tervei alapján építették meg a Váci utca 11 szám alatt. Michael Thonett ötletéből valósultak meg a lemezből és műanyagból hajlított székek. Thonet székek mai is folytatják diadalútjukat egy egy kávéházban.

 


Várjuk Önt is szeretettel egy tervezésre!

Vegye igénybe tanácsadóink szakszerű munkáját…

…praktikusan segítenek megtervezi konyhabútorát. Cégünk tervezői csapata készséggel áll rendelkezésére, hogy válaszoljon kérdéseire. Szívesen segítenek Önnek kiválasztani a konyha projektjéhez legmegfelelőbb szekrényeket és kiegészítőket

Ha felkeltettük érdeklődését, egyeztessünk időpontot díjmentes látványtervezésre és ajánlat készítésre


EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

AJÁNLOTT CIKKEK MÉG: